Deri, tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan önemli bir materyaldir. Yaşamın her alanında kullanılan derinin hayatımızdaki yeri ayrı bir önem taşır. Özellikle de deri ceket, deri mont, deri ayakkabı ve deri aksesuar ürünleri, moda dünyasında ön plana çıkmaktadır. Derinim parlak ve klas görünümü giyim ve aksesuar parçalarıyla uyumlu bir tarz yaratmaktadır. Giyimde ve aksesuarda sıkça kullanılan derinin pek çok farklı çeşitleri bulunmaktadır. Deri; sırt, boyun, etek ve bacak gibi belli bölümlerden oluşmaktadır. Dokusu en sık ve değerli olanı sırt bölümüdür. Deri, kullanım şekline göre farklı bölümlere ayrılmaktadır. Örneğin, giyim modelleri için deri çeşitleri, ayakkabı üretiminde kullanılan deri türleri ve deri dekoratif ürünler farklı işlemler sonucu elde edilmektedir. Giyim çeşitleri için kullanılan deriler, işlemlerine göre sınıflandırılır. Gerçek derinin yumuşak bir yapısı vardır. Deri kolay deforme olmaz ve sağlam bir yapıdadır. Deri, nefes alan bir yapıya sahip olduğu için nemlenmeye ve terlemeye de engel olur. Özellikle ayakkabıda kullanılan deri, bu özelliğiyle ayakta ter oluşumuna ve rahatsız edici kokulara da izin vermez.
Baskılı Deri: Derinin üst yüzeyine baskı yapılması sonucu elde edilmektedir. Metal plakalar üzerinde derinin üzerine yüksek basınç ve ısı ile baskı yapılarak hazırlanmaktadır.
Rugan: Dana, sığır, keçi, oğlak, deve, at ve koyun gibi hayvanların ham derilerinden elde edilmektedir. Tabaklama işlemi gördükten sonra finisaj yapılmış çok parlak görünüşe sahip olan yumuşak deridir.
Vejetal: Bitkisel taninler ile işlenen doğal deridir. Üzeri boya ile renklendirilmektedir. Çoğunlukta aksesuar üretiminde kullanılır. Boya ile renklendirilmeyen vejetal deriler, zaman içinde koyulaşarak farklı bir görüntü alır. Tamamen doğal olan bu derilerin bakımında hususi üretilen cilalar kullanılmalıdır.
Napa: Ayakkabı yapımında özellikle tercih edilen bu deri, daha diri ve tok işlenmektedir. Glase deri kadar belirgin gözenekleri yoktur. Diğer deri çeşitlerine oranla suya daha dayanıklıdır.